27 Ocak 2013 Pazar

Eski Kitabım

Çok eski bir kitabım var, geçen hafta okumak için çıkarttığımda baktım okunacak gibi değildi. Aynı bu yukarıda görülen kitabım gibiydi.
Okurken sayfalarını çevirmek falan imkansız gibi bir şeydi. Kitap ele alınacak cinsten değildi sizin anlayacağınız. Ama o kadar da çok seviyordum ki kitabımı, daha önceleri okuduğum halde gene okumak isteyecek kadar...
Bir arkadaşın yol göstermesiyle, şimdilerde bitmek üzere olan bir sanatı icra eden bir abimizin yanına gittik, kitabı bıraktık. İki gün sonra paramparça olan kitap bu şekilde elime geçti.  
O eski, sayfaları dökülen kitabımı süper güzel bir şey yapmıştı yaşlı ciltçi abimiz. 

Rahmetli Cevdet dayımında kendisine özel bir kütüphanesi vardı, kitaplarını hep kendisi ciltlerdi böyle, o eski sanat ve sanatkarlar çok çok azaldı şimdilerde. 

Ciltçi abimize "Ne kadar?" diye borcumu sorduğumda ."7 lira." demez mi. Bir sigara parasına kitabı kurtarmış olduk, ellerine sağlık ciltçi abi...
Kitabın adı; "Sayılı Fırtınalar". Osmanlının son günlerindeki İstanbul'da yaşamış eski İstanbul kabadayılardan bahsediyor. O zamanın kabadayıları ne kadar değerli insanlarmış, şimdi ki mafyacılara hiç benzemiyorlar. Geçenlerde Datça'da da bir kitap okumuştum "Son Kabadayı Çakıcı" diye. Şimdikilerin dini imanı para, şantaj, birbirinin ayağını kaydırma, devleti soyma, rüşvetle kurtulma, Sizin anlayacağınız Eski İstanbul kabadayılarıyla hiç bir alakaları yok. 

Yazarı, Ref'i Cevad ULUNAY;  2, Meşrutiyet döneminin en etkili kalemlerinden birisiymiş, Cumhuriyet zamanında 150'likler olarak yurt dışına sürgüne gönderilenlerden, Amerikan mandasını destekleyenlerdenmiş. Bir ara Çorum sancağında sürgünde bulunmuş.
Kitabımın ilk sayfası, 1983 yılında Eminönü'nde o zamanlar eski kitaplar satarlardı kaldırımların üzerinde, 30 sene önce oradan almışım kitabı.


6 yorum:

Adsız dedi ki...

Kitap sevgisini bilen bilir. Kitap sever biri olarak okuma sevgisini oğluma aşılamayı başardım :) Mıstık okumaya geçer geçmez kitapçıya götürmüş istediği kitapları alabileceğini söylemiştim. Mıstıkta çok uyanık çıktı o gün bu gündür hiç tek kitap almaz genelde seri kitapları seçer :) Eeee haydi gelde alma. En son Tüyap kitap fuarından 300 TL lik kitap aldık. Yeter ki okusun kitaplara verdiğim paralara hiç acımadım , acımamda... Senin kitabın konusu da çok güzelmiş abi. Haklısın her şeyi sömürdüğümüz işimize geldiği gibi kullandığımız gibi, kabadayılığıda yanlış kullanıyorlar günümüzde...

mercan

mercan

ÇAĞATAY dedi ki...

Aferin Mıstığa; o yaramaz çocuk nasıl olmuş; demek ki yetiştirmek, bazı şeyleri aşılamak önemliymiş.

Kabadayılar hakkında bilginiz de var, çok güzel.

fermina daza dedi ki...

7 liranın şokunu yaşıyorum şu anda! hemen ben de bulacağım bi ciltçi, ne kadar iyi bi fikir!

ayrıca 2 sene mektep tatili en sevdiğim çocuk kitaplarındandır, okula gitmekten oldum olası hoşlanmadığım için herhalde :)

Adsız dedi ki...

Valla yaramazlığı konusunda çok haklısın abi :) artık benim aşılamam mı doğru oldu yada çocuğun içinde zaten varmıydı bilemem ama çevremde doğum günlerinde kitap isteyen bir benim oğlanı gördüm.

mercan

ÇAĞATAY dedi ki...

f.d. Hanım;

Ankara'da uygun bir ciltçi bulamazsanız, ciltlenecek kitaplarınızı bana yollayın ben ciltletirim.

İki Sene Mektep Tatili kitabımı da ciltleteğim, onu daha götürmemiştim. Çok sevdiğim, çocukluğumda aldığım kitaplarımdandır.

ÇAĞATAY dedi ki...

Tebrikler Mustafa'ya; kitap okuyan insanları çok ama çok seviyorum.