8 Ocak 2013 Salı

CerenJ Günlüğü 4

CerenJ ağacımı bildiğiniz gibi J. Kardeşim 26 Temmuz 2012 günü köye göndermişti. Ağacımı dikeli bu gün tam 165 gün oluyor. 5 buçuk ay yani.  
Köye geldiğimde her yeri ot kaplamıştı, kapıdan içeri girmek zor olduğundan bu sabah erkenden kalkarak bahçenin belirli yerleriyle CerenJ ağacımın etrafındaki otları dahrayla keserek temizledim. 
Ağacım meydana çıktı, otlardan gözükmüyordu ki. 
Bu sırada Karakız kedim de kokumu alarak eve döndü. Ben yokken nerelerde yaşadı acaba canım Karakızım?

Dikkatimi en çok çeken ise ağacın yapraklarını hiç dökmemesi oldu. İki ay önce Haşim abim köye gelmiş ağacın fotoğraflarını çekmiş, burada yayınlamıştım. O zaman da üzerinde yaprakları vardı şimdi de var, ilk geldiğinde de vardı. Bu ağaç yapraklarını dökmüyor mu acaba? Buradan CERENMUS'a sesleniyorum; "Ceren; bu yapraklar konusunda bir bilgin var mı?"
Ağacın üzerinde çiçek belirtisi olarak hiç bir şey göremedim. Halbuki çağla ağaçları ufaktan tomurcuklanmaya başladılar.  Ceren'in dediğine göre ufak çan şeklinde mavi mavi çiçekler açacak ağaç.

Neyse beklemedeyiz. Biz hedefimize ulaştık, Temmuz ayının o sıcağında Anavatan'ından sökülerek getirilen ağacı yaşatmayı başardık, bunda sonra yaşayacak olması kendisine bağlı, gerçi yaşayacağından eminim; görüntüsü çok sağlıklı...

6 yorum:

Sadece C. dedi ki...

Çağatay abi, sizde de bizim Karaburun'daki evin bahçesinde de olan Jakaranda ağacı, benim Avustralya ve Güney Afrika'dan tanıyıp bildiğim mavi çiçekli ağaç değil. Bunu ilk sefer de söylemiştim, yaprakları çok farklı ama Türkiye'de buna jakaranda diyorlar. Avustralya'daki ağaç kışın yaprak döküyor, bunlar sanırım dökmüyor. Çiçeğini de bizim bahçedekinde henüz göremedik, dolayısıyla ben işin doğrusu emin değilim :) Bekleyip göreceğiz tüm sorularınızın cevabını...

ÇAĞATAY dedi ki...

Teşekkürler Ceren;

Hep birlikte bekleyip göreceğiz.

Unknown dedi ki...

Ben de farklı olduğunu düşünüyorum ama kuzguna yavrusu karga görünür ya...
bence çiçek açması da uzun sürecek.

ÇAĞATAY dedi ki...

J. Kardeşlim;

Büyük bir sabırsızlıkla bekliyoruz, her sabah bakıyorum uçlarından ve dal aralarından yeni filiz tomurcukları vermeye başladı. Bu senenin sonunda 2 metreye yaklaşacağını tahmin ediyorum.

Beklemedeyiz...

Ahmet Haşim dedi ki...

karaburun da kış daha sert geçtiğinden ve poyraza karşı olduğundan olsa gerek jakarandalar yapraklarını döküyorlar ama baharla beraber tekrar yapraklanıyorlar..bir de orada diğer ağaçların arasında ve güneşi az alabiliyorlar..o yüzden daha yavaş büyüyorlar.senin J ise maşallah yerini sevmiş,rüzgardan da korunduğu için yaprak dökmemiş..çiçeğini mayıs ayında açıyor bildiğim kadarıyla,ve kaç yıllık olduğunda açıyor onu da bilmiyorum..izmir göztepede birkaç ağaç var o zamanlarda geçtiğimizde çiçeklerini görüyoruz mavi renkli..umarım senin ağaç da onlar gibi açar..çabuk gelişen ve uzayan bir ağaç..sanırım bu sene çiçek açar senin ağaç.selamlar...

ÇAĞATAY dedi ki...

Haşim ağabey,

Bizzat gördüğünüz gibi ağacın yeri çok uygun, gelişmeme konusunda bir engeli yok. Gene bilindiği gibi dikildiğinden beri aç-susuz bırakılmadı elden gelen en güzel bakım yapıldı ve büyütülmeye başlandı.

Bu ağaçtan ben hiç görmedim. Köylülerim ekonomik açıdan getirisi olan ağaçlardan diktiği için bu bölgede yetişse de bu ağaçtan kimse dikmemiş. Bildiğiniz gibi bizim amacımız balkonun önünü kapatması amaçlıydı.

Yorumunuz yüreğime su serpti, sağ olunuz...