İki gündür bu kitapla uğraşıyorum. "Gezginler İçin Unutulmaz Yürüyüşler" Yazarları Steve WATKINS ve Clare JONES olan kitap yürüyüş tutkunları için dünyada yürünmesi gereken 30 yerin güzergahını fotoğraflarla, detaylarla vermişler.
Kitabı J. Kardeşim MKE buluşmasında hediye olarak vermişti bana.
Kendisinin de bu işlerle uğraşıp, bu gibi gezi işlerini sevdiğini bildiğim için ilk önce kitabı almak istemedim, çünkü çok nadide bir kitap olduğu için her yerde bulunmuyor, bulunmadığı gibi kendisi de severek edinmiş bu kitabı, elinden almak istemememe rağmen bazı konularda çok kızdığı, kızıcı olduğu için, kızdırmayıp kabul ettim hediyesini.
Yazarlar ilk önce ABD'nin Yellowstone Ulusal Parkı güzergahı ile başlamışlar kitaplarına. Yellowston'un geçmişinden, coğrafi konumundan, kanyonun dibine inmek isteyenlerin kaç basamakla ineceklerinden, etaplara böldükleri yürüyüşün kilometrelerinden konaklama yerlerine kadar tüm detayları ile anlatmışlar nefis fotoğraflar eşliğinde ulusal parkı. Diğer güzergah İtalya'nın Amalfi Sahili. (Aşağıdaki resim)
Sonra unutulmaz yürüyüşler parkuru şöyle devam ediyor: Routeburn Yolu Yeni Zelanda; West Highland Yolu İskoçya; aşağıdaki resimde görülen Japonya Kyoto'nun Tapınakları'yla devam ediyor.
Oradan Avrupa'ya geçerek Lofoten Adaları Norveç'e geliniyor; Morne Trois Pitons Dominik Cumhuriyeti; Celep Yolları Engülüs'ün İspanyası; Boston Özgürlük Parkı ABD; oradan üç ülkeyi kapsayan Mont Blanc Turu adını verdikleri Fransa, İtalya, İsviçre güzergahı; aşağıda Güney-Batı Sahil Patikası İngiltere.
Oradan CERENMUS'un memleketi Almanya Kral Ludwing Yolu; Atlayan Kaplan Koyağı Çin; Dolomitler İtalya; Somme Savaş Alanlarının bulunduğu 25 kilometre uzunluğundaki ve 10 kilometre genişliğindeki 300.000 kişiye mezar olan Fransa yürüyüş güzergahı; Bahçe Rotası Güney Afrika.
Dogon Ülkesi Mali; aşağıda tekrara ABD Fallingwater gezisi;
Darjeeling Çay Yürüyüşü Hindistan; komşu Yunanistan Meteora güzergahı; Amsterdam'ın Kanalları Hollanda; İnka Parkuru Peru; aşağıdaki resimde Pandaların memleketi Wolong Doğa Rezervi Çin;
Bir Sahilden Öbür Sahile İngiltere yürüyüşü; yürümeyi en çok istediğim Tanzanya sınırları içerisindeki Kilimanjaro Dağı güzergahı, soğuğun ve sıcağın birleştiği yer;
Canın ülkemin Likya Yolu.
Likya Yolu'ndan sonraki güzergahlar ise şöyle sıralanmakta kitapta; Slovenya'nın Karst Ülkesi; Büyük Okyanus Yürüyüşü Avustralya; Takesi Parkuru Bolivya ve kitaptaki son ve 30uncu yürüyüş parkuru Amerika'nın Arizona eyaleti Coyote Tepeleri.Kitap gönlümde hiç bitmeyecek olsa da burada bitiyor; tekrar teşekkürler değerli Kardeşim J.; umarım ömrün de yollar kadar uzun olur...
7 yorum:
çok güzel bir kitap..ben son zamanlarda Çorum Boğazköy de bir yürüme parkuru olduğunu duydum..sanırım sen de daha önce bundan bahsetmiştin..bu yol hakkında daha geniş bilgi ve fotolarını bekliyoruz havalar düzelince..sevgiler...
Çok şaşırtıcı bir tesadüf olarak dün bizde mıstıkla doğa yürüyüşü üzerine konuştuk. Geçen yaz Ihlara vadisinde gönlümüzce yürüyüş yapamamıştık :( O gelmişti aklımıza. Aynı şekilde mıstık valla kanyonuna da gitmek istemiş oraya da gidememiştik. Son olarak yıllardır Nevşehir de balonla uçmak istemisine rağmen bu yaz yine binemediği balon hayalini konuşmuştuk. Naci her yaz izinden önce bir çok sözlerde bulunur. Ama nedense izine çıkınca bu sözleri bir türlü yerine getiremez. Bu seneki yeni sözü de Nevşehir de atla gezi yapılıyormuş. İzine gidince atlara binebileceğimizi söyledi. Tabi buda diğerleri gibi gerçekleşmeyecek bir vaat. Her neyse dün akşam mıstıkla baş başa kalınca bir türlü gönlümüzce yapamadığımız doğa gezileri aklımıza geldi ve dertlenmiştik. Ben göremem ama yürüyüşü çok seven oğlum umarım kitaptaki bazı yerleri görür. Bunu çok isterim...
mercan
:))
yok, ben uzun yaşamak istemiyorum. babaannemin ana-babasını, büyükbabamın annesini gördüm ben.
uzun ömür bir lanet gibi!!
Ben iyi yaşayayım yeter, siz de inşallah ailenizle.
geçen gün aküyü şarj etmemiz gerektiğinde, eğer erken gelselerdi, çıkıp çorum'a gelmeyi planlamıştım, benjaminle beraber.
ank'ra çok sıkıcı bir yer. nereye gitsem bilemiyorum.
keşke o yürüyüşleri yapabilseydim ben de.
ank'ra'da çok tanıdığım var ama çok yalnız hissediyorum kendimi.
Haşim abi;
Çorum'da ki o yürüyüş yolu Ortaköy ilçemizde yapılmış 45 kilometrelik bir yürüyüş yoludur. Havalar düzeldiğinde fotoğraf çekmeye giderim.
Yenge, Naci kardeşim emekli olunca daha çok yürüyeceğiz, canınızı sıkmayın.
İnşallah Mustafa bu güzergahlarda yürür...
J. Kardeşim;
Sülalenizde bu kadar insanı görebildinizse sizler uzun yaşıyorsunuz demektir, uzun yaşantıdan zarar gelmez, bırak uzun uzun yaşa. Daha doğrusu uzun yaşamanın anlamını bizlerin yaşına gelince anlarsın...
Canın ne zaman sıkılırsa anneyi al atla gel, Şrf'ye izin konu değil, her zaman evdeyiz; gezecek yer o kadar çok ki...
Arabayla gelme Ankara-Çorum 3,5 saat, saat başı araba var...
Jandragones Otero bende katılıyorum. Uzun yaşamak bana da hiç cazip gelmiyor. Nedense bende kendimi İstanbul da çok yalnız hissediyorum. Büyük şehir insan üzerinde böyle bir hismi bırakıyor nedir?
mercan
Yorum Gönder